13 Mart 2016 Pazar

Kasaplık

                                                     
Bu hafta kirli işlerde kasaplık mesleğini ele aldik. Kasap Taylan'ın kadıköyde bulunan dükkanını ziyaret ettik. Taylan bey bizi bu röportajı yapma sürecinde iyi ağırladı, bize kasaplığın inceliklerini, dışarda gördüğümüz bir hayvanın tabağımıza geliş sürecini anlattı. Bunların yanına asıl olarak öğrenmek istediğimiz, işin zorluklarını detaylıca gösterdi. 






Taylan beyin dükkanında haftanın sadece çarşamba günü yapılan et sıyırma işlemini gözlemledik. Anlattığına göre kasaplığın en zor tarafı et sıyırma işlemi. İlk olarak kasabın arka tarafında bulunan devasa soğuk hava depolarına girdik. Bütün halde asılı olan hayvanları ilk olarak depodan çıkarıp derisini sıyırdı. Taylan bey kesim işlemini yaparken 20 yıldır kullandığı Antakya üretimi çok keskin sıyırma bıçağını bize tanıttı ve ekledi " bu bıçağı kullanmadan normal bir ev bıçağıyla bu işlem 5 saat sürer... ".



Sonraki işlem olan eti kemiğinden ayırma yani " sıyırma " işlemine geçti. Burda işin zor kısmına geldiğimiz söyledi ve anlatmaya başladı " Bu işlemde bıçağınızı çok sert ve hızlı bir şekilde kullanmalısınız, büyük bir ustalık gerektirir çoğu acemi kasap bu işlemi yaparken yaralanır. Büyük bir güç ile yapılan ani haraketlerin kötü sonuçları olabilir ". İşlem boyunca a odada dayanılmaz bir koku var ama Taylan usta buna alışık.


                                                                                               Foto Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder