21 Şubat 2016 Pazar

Mermercilik


 Gün içinde hepimiz mermer kullanılarak yapılmış yerler görüyoruz çoğunlukla mutfaklarda, tuvaletlerde karşımıza çıkıyor çoğumuzun evlerinde de var. Mermer işin içine girince şık ve lüks bir görünüm katıyor, peki hiç merak edip bu mermerlerin nasıl işlemlerden geçip evlerimize geldiğini düşündünüz mü ? Bunu konuşmak için İstanbul Eyüp'te mermerci Veysel usta ile görüştük. Veysel usta'nın ormanlık alanda büyükçe bir atölyesi var.İlk baktığınızda biraz ürkütücü bir yer terk edilmiş gibi. Bahçede her yer mermer parçaları ve iki büyük Sivas kangal köpek var. İçeri girdiğimizde büyük mermer makinalarını görüyoruz.





Veysel Usta'nın o gün az bir işi var ama bizim için bütün makinaları çalıştırıp ne işe yaradığını anlatıyor.30 yıldır mermercilik yapıyor Veysel usta. Bu işi yapmanın getirdiği yorgunluk görülebiliyor hem fiziken hem ruhen. Mermerciliğin düşündüğümden çok çok daha zor bir iş olduğunu görüyorum. Burasi bir fabrika değil her işi makinalar yapmıyor, ki büyük fabrikalarda bile bütün işi makinalarin yaptığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İllaki bir yerde insanın elleriyle işe dahil olması gerekiyor diyor Veysel usta, hele ki bu tarz dükkanlarda herşey insan eliyle yapılıyor.Veysel usta röportaj boyunca ellerinin ne kadar çok acıdığından bahsediyor. Elleri yara bere içinde büyük kesikler ve çatlaklar var. Her gün 7-8 ton malzeme taşıdığını söylüyor, tek seferde 300 kiloluk mermerleri kaldırıp makinaların içine sokmasi gerekiyor. Soğuk havalarda bu işin katbekat zorlaştığını ekliyor. Bu kadar yük taşımaktan sırtı ve beli çok yıpranmış. Çalışma ortamı da soğuk,pis, sağlıksız bir yer. Bu kadar çok zorluk içinde en azından işin kazancı iyimi diye soruyorum. Bu konuda da şikayetçi Veysel usta aylık ortalama 3000 lira kazandığını söylüyor. Yaptıklarına baktığımız zaman çoğu insan çok daha büyük paralara bile bu işi kabul etmez, kabul etmek bir yana bu işi fiziksel olarak ta yapamaz. 



Veysel usta bir sanatçı aslında ama diğer sanatçılar gibi kendi fiyatını belirleyemiyor. Devlet yaptığı satışlarda fiyatına bir üst sınır koymuş, yaptığı işleri istediği fiyatlara satamıyor, faturalar devlet tarafından kontrol ediliyor.Ülkede artık mermerci yetişmediğni söylüyor Veysel usta, eskiden okumayan çocukları aileleri mermercilerin yanına çırak verirlermiş ama artık değişen hayatlarla kimsenin çocuğunu mermercilerin yanına vermediğini anlatıyor. Bu gidişle işin içinden yetişen kimse kalmayacak diye ekliyor.



Röportajımızın sonunda Veysel Usta büyük mermerleri nasıl içeri taşıdığını gösterirken ona yardım etmek istiyorum. 270 kg lık bir taş tek başına bir arabaya yüklüyor. Bende bir diğer taşı almaya çalışıp yerinden bile oynatamıyorum.Mermercilik gerçekten çok zor ve çok az insanın yapabileceği bir iş Veysel usta bile tekrar dünyaya gelsem bu işi yapmazdım diyor, emeklilik günlerini beklediğini söylüyor.











                                                                                                                        Multimedya haber 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder